dak laten isoleren

Laat je dak isoleren en bespaar snel op je energierekening!

Door je dak te laten isoleren, kan je tot 25% van je warmte besparen. We isoleren jouw dak volgens de nieuwste technieken, zodat je maximaal voldoet aan de steeds strenger wordende normen.

Drie redenen om je dak te laten isoleren

Lagere energierekening
Meer comfort
Betere isolatiewaarde
Gratis Offerte

Dakisolatie: hoe werkt het?

Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning vastgehouden wordt. Dit gebeurt door een laag isolatiemateriaal aan te brengen tussen het dak en de binnenruimte. De isolatielaag zorgt ervoor dat de warmte van de verwarming niet naar buiten kan ontsnappen en omgekeerd, dat er geen koude van buitenaf naar binnen kan.

Er zijn verschillende manieren om dakisolatie aan te brengen. De meest voorkomende methode is om het isolatiemateriaal tussen de dakspanten te plaatsen. Dit kan zowel bij hellende als platte daken.

Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak vraagt kennis en de nodige ervaring. Er zijn bovendien verschillende manieren om een plat dak te isoleren. Het vergt dan ook een heel andere aanpak dan bij een gewoon hellend dak. Zo bestaan er verschillende isolatiemethodes om een plat dak te isoleren, die elk hun voor- en nadelen hebben: Isoleren volgens het koud dak principe, het warm dak principe en het omgekeerd dak principe. RT&S Daken helpt u de meest kostenbesparende keuze te maken.

Uw plat dak isoleren is dus zeker een investering die onmiddellijk een verschil maakt in de kosten en waar u jarenlang van kan genieten. Bovendien kan u - om uw investering nog sneller terug te verdienen - in Vlaanderen aanspraak maken op diverse premies en andere financiële voordelen voor dakisolatie.

dak isoleren

Verschillende isolatiemethodes voor een
plat dak

 

Een plat dak isoleren vergt een heel andere aanpak dan bij een gewoon hellend dak. Zo bestaan er verschillende isolatiemethodes om een plat dak te isoleren, die elk hun voor- en nadelen hebben: Isoleren volgens het koud dak principe, het warm dak principe en het omgekeerd dak principe.

 

Koud plat dak principe
 

Isoleren volgens het koud dak principe houdt in dat er van binnenuit geïsoleerd wordt. De isolatie komt onder de dakbedekking en constructie te liggen. Er wordt een dampscherm aangebracht langs de binnenkant en daarna wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Meestal is dit rots- of glaswol.

Een koud dak wordt echter afgeraden omdat er een grotere invloed zal zijn van temperatuurschommelingen. Zo kan de isolatie bijvoorbeeld vocht uit de kamer absorberen. En dit vocht kan op lange termijn de dakconstructie beschadigen.

Waarom toch kiezen voor een koud dak?
In de meeste gevallen is het dus niet aangeraden om te isoleren volgens het koud dak principe. Er zijn echter situaties waarbij het niet anders mogelijk is. Wanneer het door technische redenen niet mogelijk zou zijn om voor een warm dak te kiezen, dan biedt isolatie van binnenuit natuurlijk een goede oplossing. Zo kan de woning toch geïsoleerd worden om warmteverliezen te beperken.

 

Warm dak principe
 

Bij een warm plat dak wordt de isolatie aan de bovenzijde van de dakconstructie aangebracht, net onder de dakafdichting. De dakconstructie wordt hierdoor mee beschermd door het isolatiemateriaal, wat er ook voor zorgt dat deze minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen.

Dakisolatie van buitenaf zorgt voor extra warmte. De warmte wordt namelijk overdag opgeslagen en ‘s avonds geleidelijk aan afgegeven. Vandaar ook de benaming ‘warm dak’.

Bij een warm dak wordt het dampscherm onder de isolatie geplaatst. Dit voorkomt dat er vocht van binnen in de woning opgenomen wordt en de isolatiematerialen kan bereiken en aantasten. Dat maakt een warm dak dan ook meer geschikt voor de meeste woningen.

Voordelen warm dak

 • Beter bestand tegen verschillende temperaturen.
 • Minder risico op condensatie.
 • Eenvoudige plaatsing van de isolatiematerialen in hoeken.
 • Aanzienlijk minder kans op barsten en scheuren, doordat de dakconstructie minder zal uitzetten.
 • Ingebouwde warmtebuffer.

 

Omgekeerd dak principe


Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie bovenop de dakbedekking en waterkerende laag aangebracht. Het is dus eigenlijk een bijzondere vorm van een warm dak. Bovenop de isolatie wordt meestal een extra laag aangebracht (bijvoorbeeld grind of tegels) om de isolatie goed op zijn plaats te houden. Deze laag biedt ook bescherming tegen UV stralen en stormen.

Dit isolatietype wordt voornamelijk gebruikt bij dakterrassen en platte daken waarop gelopen kan worden, zoals een groendak. Bij een omgekeerd dak fungeert de dakafdichting als dampscherm. Hierdoor wordt het risico op condensatie dan ook beperkt.

Voordelen van een omgekeerd dak

 • De prijs ligt over het algemeen lager dan voor een warm dak.
 • Isoleren volgens het omgekeerd dak principe is relatief makkelijk en efficiënt uit te voeren.
 • Er is geen bijkomend dampscherm nodig door de waterdichte afdeklaag.
 • Veel minder kans op condensatie dan bij een koud dak.

 

Welke isolatiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor dakisolatie. De meest voorkomende materialen zijn:

 • Spouwmuurisolatie
 • Minerale wol
 • Polystyreen
 • Cellulose

Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om te kiezen voor het isolatiemateriaal dat het beste past bij je woning en je budget.

Welke premies zijn er?

De overheid stimuleert dakisolatie door middel van premies. De hoogte van de premie hangt af van het type woning, het isolatiemateriaal en de isolatiewaarde.

Dakisolatie: wat zijn de aandachtspunten?

Er zijn een aantal aandachtspunten bij het laten isoleren van je dak. Zo is het belangrijk om te kiezen voor een isolatiespecialist met ervaring. Ook is het belangrijk om te controleren of de isolatie goed is aangebracht.

 

RT&S daken, uw specialist in platte daken in regio Aalst en Oost-Vlaanderen

Niets dan voordelen dus! Graag nog meer informatie gekregen of samen met ons de mogelijkheden van uw project overlopen? Samen bekijken we de beste optie voor uw project in regio Aalst en Oost-Vlaanderen. Aarzel dan niet en contacteer ons vrijblijvend.

Ontdek al onze diensten

Plat dak

Uw dak met roofing, EPDM, PVC...
Inclusief koepels, ventilatie of afvoer.

Hellend dak

Een hellend dak met dakpannen of leien.
Creëer een extra ruimte of opbergplaats.

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak bevordert de EPB-
waarde van uw woning. Is ze energiezuinig?

Dakrenovatie

Kleine of grote dakrenovaties, wij hebben de nodige expertise in huis.

Controle en onderhoud

Controle en onderhoud van zowel platte als hellende daken. 

Onze klanten zeggen

  Uitvoering volgens plan binnen de afgesproken termijn. En heel correcte prijs. Kortom, super tevreden!

  Abdij Dendermonde
  Gratis Offerte

  Beste mensen van de firma RT&S, Hartelijk dank voor de vriendelijke en vlugge bediening & herstelling van mijn dak na de stormschade. Dikke merci aan al wie mij van dienst was!

  Particulier in Aalst
  Gratis Offerte

  Door een onvoorzien lek konden we moeilijk klanten ontvangen in onze toonzaal. Dankzij de snelle bijstand van RT&S was ons probleem heel snel verholpen en sindsdien geen enkel druppeltje meer gehad. Merci mannen!

  Zaakvoerder Mark D. B.
  Gratis Offerte