Invloed van warm weer op een plat dak

Loopt u soms ook te puffen op een warme zomerdag? Wel, dan bent u niet de enige die hinder ondervindt van de warmte. Ook uw dak kan het zwaar te verduren krijgen bij warm zomerweer. Smeltende lijm, uitzettende dakbedekking, scheuren en vochtschade zijn slechts enkele voorbeelden van problemen die kunnen ontstaan door warm weer.

Heel wat mensen onderschatten de invloed van hitte op een dak, en in het bijzonder op een plat dak. Wij geven u in dit blogbericht alvast enkele inzichten mee over warm weer en de gevolgen ervan op uw plat dak.

 

Geen schaduw

 

In tegenstelling tot een hellend dak, waar meestal maar één kant van het dak is blootgesteld aan zonneschijn, is dit voor een plat dak niet het geval. Op een warme zomerdag is een plat dak gedurende de volledige dag blootgesteld aan de zon. Daarbovenop is het heel waarschijnlijk dat een plat dak zwarte dakbedekking heeft. Iets wat de warmte nog meer aantrekt en vasthoudt. Een optelsom die er dus voor zorgt dat uw plat dak heel wat te verduren krijgt op een doorsnee zomerdag.

 

Invloed van warm weer op de dakbedekking

 

De dakbedekking kan door de warmte gaan uitzetten en door de afkoeling ‘s nachts terug gaan krimpen. Het is in België niet ongebruikelijk dat het overdag 30°C is en ‘s nachts afkoelt tot 15°C. Hoe goed dat koele briesje ‘s nachts ook kan aanvoelen, voor uw dak is het niet altijd ideaal. Door het afwisselend uitzetten en krimpen, ontstaan er barstjes en scheuren in de dakbedekking, die na verloop van tijd kunnen uitgroeien tot daklekkages. Iets wat u uiteraard wilt vermijden.

Het is dus aangeraden om regelmatig uw dak te controleren op scheurtjes zodat u tijdig kan ingrijpen vooraleer het te laat is. Verder is het gebruik van ademend kunststof-materiaal in de dakbedekking een veelgebruikte oplossing die ervoor zorgt dat condensatie en temperatuurschommelingen geen kans krijgen om schade aan te richten.

 

Ophoping van vuil, vocht en schimmel

 

Door de scheuren, barsten en blaasjes die ontstaan door de warmte kan er makkelijk vocht door de dakbedekking dringen. Na verloop van tijd hoopt dit vocht zich op. Gooi hier nog eens warmte in de mix en u heeft de ideale broeihaard voor schimmelgroei. Deze schimmels kunnen zelfs zo extreem groeien dat het de dakbedekking volledig omhoog tilt. Wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat uw plat dak niet meer waterpas is. Iets wat uiteraard ten koste gaat van de afvoercapaciteit.

U wilt in geen geval dat er plassen water op uw dak blijven staan wanneer dat warmteonweer uitbreekt. Die overtollige plassen zorgen voor extra gewicht waar uw dak helemaal niet op voorzien is.

 

Tijdig onderhoud

 

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker voor oudere daken en daken die hoge temperaturen te verdragen krijgen. Een regelmatige onderhoudsbeurt, check-up van de dakbedekking of inspectie zijn dus zeker geen overbodige luxe om rampzalige situaties te voorkomen.

Toch de indruk dat uw plat dak al een zomer teveel op de teller heeft staan? Contacteer ons dan vrijblijvend en dan overlopen we samen de opties om eventueel uw dak volledig te renoveren.