Hellende daken

Wanneer je aan een huis denkt, zien de meeste mensen een huis met een hellend dak. Een hellend dak geeft dan ook een meer traditionele look aan je woning. Er zijn heel wat mogelijkheden en voordelen verbonden aan een hellend dak, wat dit de ideale daksoort voor jouw woning maakt.

 

Hoeft u niet verder overtuigd te worden?

Ik wil een gratis offerte

Voordelen hellende daken

Veel verschillende soorten

In vergelijking met platte daken zijn er heel wat verschillende soorten hellende daken. Op die manier kan je jouw woning helemaal invullen volgens jouw voorkeuren. Voorbeelden van soorten hellende daken zijn: zadel-, lessenaars-, mansarde- of een tentdaken.

Extra ruimte

Een hellend dak geeft jouw woning een extra ruimte die je kan gebruiken als opbergruimte. Je kerstversiering, opbergdozen of andere zaken die je niet voor altijd in woonkamer wil hebben staan, kunnen eenvoudig op zolder gestockeerd worden. 

Heb je al genoeg opbergruimte? Dan kan deze ruimte ook perfect gebruikt worden als leefruimte. Een gezellige slaapkamer, bureau of fitnesskamer? Deze ruimte kan op alle mogelijke manieren ingevuld worden.

Bescherming tegen storm en regenbuien

Een hellend dak met dakpannen heeft een beschermende functie voor jouw woning. Zo loopt het water bij regenbuien vanzelf naar de dakgoten en voorkomen de dakpannen dat het water binnendringt in de woning.

Daarnaast beschermt een hellend dak ook tegen koude en warmte. Door de 2-lagige indeling krijgt het dak een isolerende functie en zorgt dit voor een aangenaam binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer. 
 

Geluidsbescherming

Naast de bescherming tegen verschillende weersomstandigheden bieden hellende daken ook een goede bescherming tegen geluid. Het 2-lagige dak in combinatie met goede isolatie biedt jouw woning een sterke beschermlaag tegen omgevingsgeluiden van bijvoorbeeld vliegtuigen, verkeer of regen. 

Duurzaam

Tot slot zijn hellende daken zeer duurzaam. De dakpannen die op je hellend dak liggen gaan meer dan 50 jaar mee en vragen weinig tot geen onderhoud. Is er toch schade aan je hellend dak? Dan zal je dit sneller opmerken en eenvoudiger kunnen herstellen dan bij schade aan een plat dak. 

Dakbedekking hellend dak: welke materialen?

Als je in het Belgische straatbeeld kijkt, zie je heel wat verschillende dakbedekkingen op de hellende daken. Er bestaan dan ook heel wat verschillende soorten. Laten we ze even op een rijtje zetten.

 1. Dakpannen
  Dakpannen zijn de meest populaire dakbedekking voor hellende daken. Ze zijn in verschillende materialen te verkrijgen en gaan tot 50 jaar of meer mee.
  • Keramische dakpannen: hebben een natuurlijke uitstraling.
  • Betonnen dakpannen: zijn dan weer heel milieuvriendelijk.
    
 2. Leien
  Je kan ook kiezen voor leien op je hellend dak. Deze leien geven jouw dak een strakke uitstraling en gaan tot wel 80 jaar mee.
  • Natuurleien: zorgen voor een authentieke look
  • Kunstleien: bestaan in heel wat verschillende kleuren en formaten
    
 3. Rieten dak
  Tot slot kan je ook opteren voor een rieten dak. Deze dakbedekking geeft jouw woning de nodige charme en ook de isolatiewaarden ervan zijn uitmuntend. Een rieten dak gaat tot wel 40 jaar mee wanneer dit goed onderhouden wordt.

Tijd voor een hellend dak?

Ik wil een gratis offerte

Tips en opties voor hellende daken

Bij een hellend dak komen er enkele aandachtspunten kijken. We overlopen hieronder de enkele zaken waar u misschien nog niet bij had stilgestaan. 

Zorg voor een goede verluchting

Ventilatie van het dak is belangrijk om vochtophoping te vermijden. Bij een hellend dak met een lage hellingsgraad moet hier nog wat extra aandacht aan besteed worden. De lage hellingsgraad kan de verluchting van het dak namelijk negatief beïnvloeden.
 

Maak je dak extra waterdicht

Het voornaamste doel van je dak is om bescherming te bieden tegen alle soorten weersomstandigheden. Hier speelt de waterdichtheid van je dak een zeer grote rol in. Daarom wordt er vaak een extra bescherming geplaatst tussen de dakbedekking en de isolatielaag. Op die manier moet je jou geen zorgen maken over de waterdichtheid van je dak.

Dakisolatie

Naast de waterdichtheid van je dak is het ook belangrijk om een isolatielaag aan je dak toe te voegen. Sinds 2020 is dit verplicht en zijn er ook heel wat voorwaarden aan verbonden. Wij zorgen er steeds voor dat jouw woning voldoet aan deze vooropgelegde normen.

 

Zorg voor een goed onderhoud

Een hellend dak gaat in het algemeen heel lang mee, toch is het belangrijk om je dak steeds goed te onderhouden. Ook hiervoor kan je steeds bij ons terecht. Zo halen we het vuil van je  dak weg, testen we de waterdichtheid van het dak, reinigen we de dakgoten en zoveel meer.

RT&S daken, uw specialist in hellende daken in regio Oost-Vlaanderen

Niets dan voordelen dus! Graag nog meer informatie gekregen of samen met ons de mogelijkheden van uw project overlopen? Samen bekijken we de beste optie voor uw project in Oost-Vlaanderen. Aarzel dan niet en contacteer ons vrijblijvend.