Een plat dak? Het overwegen waard!

Een plat dak is niet het traditionele dak dat u ziet in het straatbeeld. Toch zijn er vele pluspunten aan platte daken verbonden, los van het feit dat het voor vele bedrijven gewoon geen optie is om een hellend dak te plaatsen. Platte daken komen minder voor, maar ze winnen wel steeds meer aan populariteit. Niet zo heel gek, wanneer u weet dat er heel wat voordelen zijn verbonden aan het plaatsen van een plat dak. Zowel voor particulieren, als bedrijven.

 

Hoeft u niet verder overtuigd te worden?

Ik wil een gratis offerte

Voordelen platte daken

Meer ruimte onder het dak

Één van de meest voor de hand liggende kenmerken van een plat dak is de atypische ruimte onder de nok. Vaak is een zolderkamer een nogal verloren ruimte in uw woning. Oud speelgoed, decoratiemateriaal voor Kerst of Pasen en allerlei prullaria die in jaren geen daglicht hebben gezien - een zolderkamer fungeert meestal enkel als opslagruimte. Een plat dak daarentegen trekt die hele ruimte open, waardoor een volwaardige kamer of soms zelfs hele verdieping vrijkomt. Functioneel gezien is die ruimtewinst een gigantisch voordeel ten opzichte van hellende daken.

Modernere look

Allereerst heeft een plat dak een modernere uitstraling dan een traditioneel hellend dak. Een hellend dak wordt vaak geassocieerd met het oubollige Vlaamse straatbeeld, terwijl het platte dak een frissere look heeft omwille van de strakke lijnen en de (meestal) grijze of zwarte kleur. Platte daken sluiten daarom ook heel goed aan op hedendaagse architectuurontwerpen. Aangezien een plat dak minimalistischer overkomt, is het ook veel eenvoudiger om te integreren in eender welke moderne stijl.

Kostprijs

Doorgaans is het totale kostenplaatje van een plat dak beperkter dan dat van een hellend dak. Daar speelt ten eerste de bouwprijs een belangrijke rol in, maar ook het feit dat platte daken duurzamer zijn qua materiaal/onderhoud heeft hier een opvallende meerwaarde. Er is nu eenmaal heel wat minder materiaal nodig dan bij een hellend dak. Daarnaast is de plaatsing van een plat dak aanzienlijk eenvoudiger, waardoor de werkuren ook lager liggen. Bovendien omzeilt u ook de extra kosten van op maat gemaakt meubilair, zoals dat bij andere daken wel vaak van toepassing is.

Regenwater hergebruiken

Water dat neerkomt op platte daken kan veel effectiever opgevangen en hergebruikt worden. Platte daken werken met ‘slimme’ afvoersystemen zodat alles terechtkomt in een reservoir. Dit kan vervolgens worden aangesloten op het sanitair of hergebruikt worden in de tuin. Een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat ook de waterrekening net iets minder doorweegt op het einde van het jaar.

 

Optimaal rendement zonnepanelen

Het is nu eenmaal een feit dat zonnepanelen op een plat dak een hoger rendement hebben. Waar ze op een hellend dak tot een halve dag in de schaduw kunnen liggen, is dit bij een plat dak helemaal niet het geval. Het is geen uitzondering dat elke zonnestraal, gedurende de volledige dag, opgevangen wordt door de zonnepanelen op een plat dak. De kosten van de plaatsing zullen zich dan ook sneller terugbetalen.

Bovendien verloopt ook de plaatsing van zonnepanelen een heel stuk eenvoudiger op een plat dak, door de makkelijke bereikbaarheid.

 

Dakbedekking plat dak: welke materialen?

Een klassieke dakpan zal u uiteraard op een plat dak niet vinden. Voor de aanleg of renovatie wordt gebruik gemaakt van specifieke materialen, waarvan RT&S Daken telkens een gecertificeerd plaatser is. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden bij het leggen van een plat dak. De voornaamste materialen zijn Rhepanol, PVC, EPDM en traditionele roofing. Rhepanol is een wereldwijd begrip wanneer we spreken over platte daken. Deze kunststof heeft een zeer lange levensduur en dus ideaal bij het plaatsen van een dak.  Een meer uitgebreide beschrijving van onze certificeringen en materialen vindt u hier terug. Maar welke gebruiken we voor de aanleg of renovatie van platte daken?

Rhepanol HFK®: de oudste kunststof dakdichting in Europa. Dit dichtingsmateriaal beschermt tegen alle weersomstandigheden en biedt weerstand tegen UV-stralen. Bovendien is Rhepanol HFK een slimme ecologische keuze en is het uitermate geschikt voor regenwaterrecuperatie gezien Rhepanol HFK het regenwater niet vervuilt of verontreinigt.

PVC: misschien wel de meest bekende kunststof die ook vele toepassingen heeft in dakisolatie en -aanleg. PVC is een ideale oplossing voor platte daken (eventueel met lichte hellingsgraad) omdat het heel licht (maar tegelijkertijd sterk) materiaal is. Zo vermijdt u overbelasting van de dakconstructie, wat op u op termijn uiteraard ten goede komt. Bovendien zet PVC uit of krimpt het bij schommelingen in temperatuur, waardoor het een heel soepele maar degelijke optie is bij dakisolatie. Beschikbaar in folie.

EPDM: deze overkoepelende term omvat verschillende merken, RT&S Daken werkt hier met Resitrix® en Resistit®. EPDM is een uiterst flexibele rubberen kunststof. Dankzij de hoge graad elasticiteit (400%) en de resistentie tegen de impact van UV-stralen (en dus temperatuurschommelingen) is er geen risico op scheuren of breuken. Bij de plaatsing komen er bovendien geen vlammen aan te pas. Alsof dat nog niet genoeg was: de levensduur van EPDM bedraagt gemiddeld meer dan 50 jaar.

RT&S, dé expert in het onderhoud van uw plat dak

Bij RT&S richten we ons op essentieel dakonderhoud om uw plat dak in topconditie te houden. Onze diensten omvatten onder andere het verwijderen van vuil, wat cruciaal is voor een goede waterafvoer en het voorkomen van schade zoals lekkages. We controleren ook de waterdichtheid van uw plat dak om verborgen problemen op te sporen en toekomstige lekkages te voorkomen.

Het reinigen van dakgoten is een ander belangrijk onderdeel van ons werk, aangezien verstopte goten kunnen leiden tot wateroverlast en schade. Regelmatig onderhoud van uw plat dak kan dit voorkomen. Daarnaast bieden we ook ontmossingsdiensten aan, omdat mos op platte daken kan leiden tot vochtschade, vooral in koudere klimaten.

Voor groene en sedumdaken bieden we gespecialiseerd onderhoud aan om hun levensduur en functionaliteit te garanderen. Bij RT&S begrijpen we het belang van een goed onderhouden plat dak en staan we klaar om u te helpen.

Ontdek hoe wij uw plat dak onderhouden

Tijd voor een plat dak?

Ik wil een gratis offerte

Tips en opties voor platte daken

Platte daken bevatten een aantal unieke eigenschappen, aandachtspunten of opties die eigen zijn aan dit type dak. We overlopen hieronder de mogelijkheden waar u misschien nog niet had bij stilgestaan.

Lichtkoepel / dakkoepel

Natuurlijke lichtinval heeft verschillende voordelen. Zo haalt u er in de eerste plaats uw energiefactuur mee naar beneden. Vele mensen verkiezen bovendien de warme, zachte tinten van natuurlijk licht boven kunstmatige lichtbronnen. Een lichtkoepel maakt hier optimaal gebruik van en zorgt daarnaast ook voor leuke decoratieve toetsen in uw interieur - niets zo mooi als de blauwe hemel die boven u verschijnt, toch?

Daklekkage

De nachtmerrie van ieder bedrijf of particulier - lekkage in het dak. Wonen of werken wordt door deze boosdoener al gauw onmogelijk. Platte daken zijn hier in het bijzonder door geschaad doordat ze niet altijd voor een even natuurlijk afstroom van water zorgen als een hellend dak. Bij een nieuwe aanleg van een plat dak zorgt RT&S voor een optimale aanleg om dit risico zo klein mogelijk te houden. Toch last van daklekkage? Wij voorzien indien nodig lekdetectie en herstellen de dakbedekking om het probleem meteen te verhelpen.

Dak ontmossen

Het ontmossen van daken neemt voor wie er geen ervaring in heeft veel tijd in beslag, en het wordt meestal ook niet efficiënt uitgevoerd. Daardoor kruipt er nadien nog extra tijd in terwijl een professional hier meteen komaf mee had gemaakt. RT&S staat ook hiervoor ter beschikking: uw dak reinigen en een preventieve dakcoating aanbrengen is voor ons kinderspel.

Dakgoot

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe het nu precies zit met de waterafvoer voor dit soort daken. Wel, daar zijn ook verschillende opties mogelijk. Zo heeft u onder andere de keuze tussen de klassieke dakgoot, hemelwaterafvoeren, regenpijpen of een combinatie daarvan. Ook zijn die opties in diverse materialen beschikbaar, waaronder zink, kunststof, aluminium of koper.

Groendak

Al gedacht aan een groendak? Platte daken kunnen een esthetische en ecologische meerwaarde betekenen wanneer u ze bedekt met vegetatie. Grassen, (vet)planten, kruiden of zelfs beperkte struikgewassen geven uw dak op die manier een frisse en natuurlijke look.

RT&S daken, uw specialist in platte daken in regio Aalst en Oost-Vlaanderen

Niets dan voordelen dus! Graag nog meer informatie gekregen of samen met ons de mogelijkheden van uw project overlopen? Samen bekijken we de beste optie voor uw project in regio Aalst en Oost-Vlaanderen. Aarzel dan niet en contacteer ons vrijblijvend.

Ontdek al onze diensten

Plat dak

Uw dak met roofing, EPDM, PVC...
Inclusief koepels, ventilatie of afvoer.

Hellend dak

Een hellend dak met dakpannen of leien.
Creëer een extra ruimte of opbergplaats.

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak bevordert de EPB-
waarde van uw woning. Is ze energiezuinig?

Dakrenovatie

Kleine of grote dakrenovaties, wij hebben de nodige expertise in huis.

Controle en onderhoud

Controle en onderhoud van zowel platte als hellende daken. 

Onze klanten zeggen

  Uitvoering volgens plan binnen de afgesproken termijn. En heel correcte prijs. Kortom, super tevreden!

  Abdij Dendermonde
  Gratis Offerte

  Beste mensen van de firma RT&S, Hartelijk dank voor de vriendelijke en vlugge bediening & herstelling van mijn dak na de stormschade. Dikke merci aan al wie mij van dienst was!

  Particulier in Aalst
  Gratis Offerte

  Door een onvoorzien lek konden we moeilijk klanten ontvangen in onze toonzaal. Dankzij de snelle bijstand van RT&S was ons probleem heel snel verholpen en sindsdien geen enkel druppeltje meer gehad. Merci mannen!

  Zaakvoerder Mark D. B.
  Gratis Offerte