Ieder huis energiezuinig

Tegen 2050 wil de Vlaamse regering dat alle woningen en appartementen even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning van 2017. Als u een woning wilt verkopen of verhuren, bent u verplicht een EPC aan te bieden. Dit energieprestatiecertificaat duidt aan hoe energiezuinig een woning is. Vanaf 2019 komt er het nieuw energielabel EPC+, een uitgebreide versie van het huidige EPC. Bovendien moet uw dak voldoen aan de dakisolatienorm 2020.


EPC+

Door dit nieuwe certificaat zal je niet alleen de energiescore te weten komen van een woning, maar ook wordt er een energielabel meegegeven, van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Bovendien zullen er aanbevelingen zijn om de woning energiezuiniger te maken. Dankzij een kostenindicatie krijgt de koper of huurder een inzicht in de uitgaven die nodig zijn om de woning te laten voldoen aan het Renovatiepact.

Het EPC van voor 2019 is nog steeds geldig, maar het is aangeraden om te kiezen voor een EPC+ als u bijkomende werken uitgevoerd heeft.


Dakisolatienorm 2020

Het isoleren van uw dak heeft een grote impact op uw energiefactuur. Vlaanderen wil dat tegen 2020 alle daken van woningen zijn geïsoleerd die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. U kan bovendien genieten van een premie voor dakisolatie en/of belastingvermindering voor dakisolatie.

  • Premie voor dakisolatie: 6 euro/m² geplaatst door een aannemer, en 3 euro/m² als je zelf je dak isoleert. De R-waarde (isolatiewaarde) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn. Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 4 respectievelijk 2 euro/ m².
  • Belastingvermindering: 30% belastingvermindering op het factuurbedrag van dakisolatie.

Vanaf 1 januari 2020 worden er strafpunten toegekend als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daarom is het warm aanbevolen om uw dak onder handen te laten nemen door een vakman.

RTS Daken isoleert uw dak volgens de nieuwste technieken, zodat u optimaal profiteert van de bestaande energiepremies en voor jaren gebeiteld zit.