Het klimaatdak-protocol, wat houdt dat precies in?
Op vrijdag 23 februari 2024 ondertekende VLAIO het Klimaatdak-protocol van Embuild Vlaanderen. Dit protocol wil overheden en bedrijven aanmoedigen om platte daken in te zetten om maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatopwarming, verlies aan biodiversiteit en schaarser wordende beschikbare ruimte aan te pakken. Door het protocol te ondertekenen, zet VLAIO zich in voor duurzamere daken. Ook RT&S Daken ondertekende, als aannemer, het klimaatprotocol van Embuild. Allemaal goed en wel, maar wat zijn klimaatdaken precies, en welke voordelen bieden ze?
De implementatie van klimaatdaken is een stap in de richting van een duurzamere omgeving. Nu is het zo dat vele platte daken alleen dienst doen als afdekking van gebouwen. Dat is jammer want deze ongebruikte ruimte kan op een duurzame en multifunctionele manier gebruikt worden. Het protocol voor klimaatdaken, ontwikkeld door Embuild Vlaanderen en Buildwise, benadrukt om die verloren ruimte nu optimaal te benutten.
Bij RT&S Daken staan we klaar om voor onze klanten een klimaatdak te plaatsen volgens de regels van de kunst. Onze expertise en innovatieve oplossingen zorgen ervoor dat uw plat dak niet alleen waterdicht en isolerend is, maar ook een positieve bijdrage levert aan het milieu.
Wat is een klimaatdak?
Een klimaatdak is een plat dak dat actief bijdraagt aan een beter klimaat. Dit type dak kan regenwater bufferen, duurzame energie opwekken, en is vaak bedekt met een mix van planten, mossen en struiken. Sommige klimaatdaken zijn zelfs geschikt voor het telen van groenten. Hoewel klimaatdaken vaak worden aangeduid als groendaken, omvat de term eigenlijk veel meer. Er zijn verschillende soorten klimaatdaken, elk met unieke functies en voordelen.
Biedt zo een klimaatdak nog andere voordelen?
- Waterbeheer
Klimaatdaken spelen een cruciale rol in het waterbeheer, vooral in stedelijke gebieden waar hevige regenval vaak leidt tot wateroverlast. Klimaatdaken kunnen grote hoeveelheden regenwater opvangen en vasthouden, wat de druk op het rioolstelsel vermindert en overstromingen helpt voorkomen.
- Thermisch voordeel
Groene daken bieden aanzienlijke thermische voordelen. Ze helpen de temperatuur te reguleren door verdamping, wat bijdraagt aan een koelere omgeving in de zomer. Dit effect vermindert de noodzaak voor airconditioning, wat op zijn beurt energie bespaart en de CO2-uitstoot vermindert.
- Biodiversiteit
Door groene daken aan te leggen, creëert u een habitat voor diverse planten, insecten en vogels. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden, wat essentieel is voor een gezond ecosysteem.
- Duurzame energie
Klimaatdaken met zonnepanelen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Een goed ontworpen solardak verhoogt de energieopbrengst door de zonnepanelen te koelen met vegetatie, wat leidt tot een efficiëntere werking en hogere opbrengsten.
- Langere levensduur van het dak
Een klimaatdak beschermt de onderliggende dakconstructie tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling en extreme weersomstandigheden. Dit verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk, wat op lange termijn kostenbesparend is.
De 3 pijlers van het klimaatdak-protocol
Het Klimaatdak-protocol benadrukt het belang van:
- Multifunctionaliteit: Daken moeten idealiter meerdere functies combineren, zoals waterretentie en recreatie.
- Circulair bouwen: Er wordt gebruik gemaakt van materialen die gerecycled kunnen worden en een lange levensduur hebben.
- Klimaatbestendigheid: Daken worden bestand tegen extreme weersomstandigheden en dragen bij aan CO2-reductie.
Heeft u interesse in een klimaatdak voor uw woning of bedrijf? Neem dan contact op met RT&S Daken voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bouwen we aan een groenere en duurzamere toekomst!