Isolatiepremie 2020

1 januari 2020. Dit was de absolute einddatum waartegen woningen moeten voldoen aan de dakisolatienorm. Is dit niet het geval? Dan kan de woningcontroleur strafpunten toekennen aan de woning. En deze strafpunten kunnen er zelfs voor zorgen dat de woning ongeschikt verklaard wordt. Uw dak nog laten isoleren, voor het echt te laat is, is dus de boodschap.

Momenteel kan nog een premie verkregen worden voor dakisolatie. Maar in 2020 bestaat echter de kans dat er een nieuwe regelgeving in leven geroepen wordt, waardoor de premie in 2021 niet meer zal bestaan. Daarom is het dus aangeraden om uw dak nog te laten isoleren voor het einde van 2020, indien dit nog niet het geval is. Zo kan u zichzelf een hoop ellende én geld besparen.

Voorwaarden isolatiepremie


De netbeheerderspremie bedraagt momenteel nog evenveel als in 2019, en is net zoals afgelopen jaar afhankelijk van wie de dakisolatie effectief plaatst. Doet u dit zelf? Dan heeft u nog recht op €2 per vierkante meter. Laat u het uitvoeren door een externe partij, dan loopt de premie op tot €4 per vierkante meter. 

Daarnaast geniet u in dat laatste geval ook van een verlaagd btw-tarief, meerbepaald 6% (in plaats van 21%).  Reden te meer dus om uw dakisolatie te laten plaatsen door een expert.

Een tweede voorwaarde voor het ontvangen van de isolatiepremie is dat het isolatiemateriaal aan de minimum Rd-waarde moet voldoen (0,75 m²K/W). De Rd-waarde geeft aan hoe efficiënt de thermische isolatie is. Met andere woorden: u komt enkel in aanmerking voor de premie wanneer de isolatie voldoende zijn werk doet. Op termijn komt dit u dan dubbel ten goede: u ontvangt niet enkel de premie, maar ook uw energieverbruik om op te warmen of af te koelen zal lager liggen waardoor u opnieuw bespaart.

Wat zijn de gevolgen indien ik mijn dak niet laat isoleren?


Vanaf 1 januari 2020 kan het ontbreken van voldoende dakisolatie directe aanleiding geven tot het ongeschikt verklaren van de woning. Naargelang de grootte van het dak worden 9 tot 15 strafpunten toegekend bij een eventueel woningonderzoek. Wanneer voldoende strafpunten worden toegekend aan een woning, kan de burgemeester de woning ongeschikt verklaren. Dat betekent dat vervolgens eerst de nodige werken uitgevoerd zullen moeten worden om terug te voldoen aan de conformiteitsnormen. 

Dit is wel enkel van toepassing voor woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Nieuwbouw woningen die vanaf 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk voldoen al aan de dakisolatienorm van 2020.


Vraagt u zich af of u recht hebt op een premie? Of dat uw dak voldoet aan de isolatienormen? Neem dan gerust contact met ons op, en wij helpen u graag verder!