Premies voor dakisolatie- en renovatie in 2024

Bent u aan het verbouwen en overweegt u om uw dak te renoveren of beter te isoleren? Dan bent u hier aan het juiste adres. Ontdek hier welke premies u kunt aanvragen. 

U kunt in aanmerking komen voor diverse premies, waaronder de Mijn VerbouwPremie, Huur-en isolatiepremie, EPC-labelpremie en lokale premies. Verder is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele verlaagde btw-tarieven die van toepassing kunnen zijn, hoewel dit geen premie is maar wel relevant voor uw renovatieplannen.

 

Mijn VerbouwPremie

Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie, moet minstens één van de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer:

  • Installatie van nieuwe dak- of zolderisolatie
  • Verwijdering van asbest
  • Afbraak van dakstructuren en vervanging van dragende elementen
  • Vervanging en installatie van dakgoten en afvoerpijpen
  • Plaatsing van waterdichte bedekking
  • Behandeling van houten dakconstructies tegen zwammen en insecten
  • Installatie van een dakdoorbreking.

De Mijn VerbouwPremie kan worden aangevraagd voor renovatie van bestaande gebouwen of bij de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. In beide gevallen is het belangrijk dat het gebouw zich bevindt binnen het Vlaamse Gewest en dat het minstens 15 jaar oud is. Voor elk gebouw dat minstens 15 jaar oud is, geldt automatisch de mogelijkheid om een premie aan te vragen voor dakisolatie en eventuele gelijktijdige asbestverwijdering.

Het bedrag van de premie wordt bepaald door de inkomstencategorie van de aanvrager (laagste, middelste of hoogste) en het type gebouw (woning, appartement, of niet-residentiële gebouwen). 

 

EPC-labelpremie

Overweegt u om uw dak beter te isoleren/renoveren? Heeft uw woning, collectief woongebouw of appartement een ondermaatse energieprestatie? Dan kunt u aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Let op: deze premie geldt enkel voor bestaande gebouwen. Gebouwen die gesloopt worden en vervolgens terug worden heropgebouwd, komen niet in aanmerking. Ook appartementsgebouwen komen niet in aanmerking voor deze premie. 

Om effectief in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie, is het belangrijk dat u binnen de 5 jaar na de renovatie een verbeterd EPC-label behaalt. Voor een woning of collectief woongebouw met een E- of F-label moet de renovatie ervoor zorgen dat binnen de 5 jaar minstens een C-label wordt behaald. Voor appartementen met een D-, E- of F-label vóór de renovatie moet binnen 5 jaar na de renovatie minstens een B-label worden bereikt. Het premiebedrag hangt dan ook af van het behaalde EPC-label na 5 jaar en het type gebouw. 

 

Huur-en isolatiepremie

Als huurder of verhuurder van een slecht geïsoleerde huurwoning kunt u contact opnemen met een projectpromotor in uw buurt voor een dakisolatie. Het is de projectpromotor die de dakisolatie zal uitvoeren of hij zal een aannemer inhuren. Zowel de verhuurder als de huurder mogen deze werken niet zelf uitvoeren. De premie bedraagt €24 per vierkante meter en €400 per dossier en wordt ontvangen door de projectpromotor. Indien dit bedrag niet voldoende blijkt te zijn om de werken uit te voeren, zal de eigenaar (verhuurder) het resterende bedrag van de factuur moeten betalen. 

 

Lokale premies voor dakrenovatie

Een extra optie is om na te gaan of u in aanmerking komt voor lokale premies bij het isoleren of renoveren van uw dak. Sommige gemeenten bieden namelijk premies aan voor dakwerken. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw gemeente om te controleren of u effectief in aanmerking komt voor lokale premies en om te achterhalen wat het bedrag van deze premie zou zijn. Het bedrag van deze premie kan namelijk variëren van gemeente tot gemeente. 

 

Verlaagd btw-tarief

Dit is geen premie, maar wel belangrijke informatie: bij het renoveren of isoleren van uw dak kunt u profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Het is wel vereist dat de dakwerken worden uitgevoerd en gefactureerd door de aannemer, en dat zowel de levering als plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer worden uitgevoerd. 

 

Bent u op zoek naar iemand die uw dak kan renoveren of isoleren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden.