Nekkerhal Mechelen krijgt Rhepanol-dak
Met een totaal kostenplaatje van maar liefst 2 miljoen euro is de renovatie van het dak van de Mechelse Nekkerhal meteen de grootste opdracht die RT&S volbracht. Een echte huzarenklus met heel wat technische complicaties en vraagstukken die echter allemaal op een innovatieve manier werden opgelost.
Geen uitdaging te groot voor RT&S
Het dak en het gebouw zijn karakteristiek voor Mechelen en wie er voorbij rijdt kan er moeilijk overheen kijken. Het imposante gebouw van meer dan 300m lang en 60m breed met een dakoppervlakte van 33.000m2 is opgebouwd uit gigantisch grote naast elkaar geplaatste betonnen spanten met een lengte van 80m, waardoor er binnenin het gebouw niet één enkele kolom of steunpilaar te zien is. Een gebouw met mogelijkheden dus, dat na de eerste steenlegging in 1981 en de afwerking in 1984 eerst een tijd dienst heeft gedaan als grote groentemarkt, maar al snel werd ingeschakeld als ideale beurs- en evenementenhal.
Renovatie was hoogdringend
Drie aannemers dienden 4 jaar geleden al een offerte in. Maar geen enkele oplossing kon de technici van de stad bekoren. Omdat het dak begon te lekken, kwamen er klachten van organisatoren van evenementen en beurzen. Het water infiltreerde het dak vooral langs de randen van de lichtstraten en precies daarvoor moest RT&S met een goede oplossing kunnen komen. Het project werd dan vooraf op een rustige zaterdag bezocht en volledig opgemeten en geïnspecteerd en er moest meer dan één aspect in overweging worden genomen.
Ten eerste is er de speciale vorm van het dak, die zijn sporen al ruimschoots heeft verdiend in de dakenwereld. Grote bogen met schuine wanden en maar liefst 5,5 km lichtstraat... je kan het gerust een paradijs voor de lichtstraat fabrikant noemen. Wij kregen de opdracht uiteindelijk toegewezen omdat we met goede technische oplossingen kwamen voor de problemen die zich hier voordeden.
Dakopbouw en keuze voor kunststof
Het oorspronkelijke dak was opgebouwd uit een dampscherm dat bovenop de betonnen drager werd aangebracht, vervolgens een polyurethaan isolatie van 5 cm dik en tenslotte een bitumineuze waterdichting.
De lekkages kwamen niet uitsluitend van de randen van de lichtstraten maar ook van scheuren in de roofing en hier en daar afgeschoven stukken dakbedekking. Het dak heeft niet alleen relatief grote hellingen maar staat ook onderhevig aan vandalisme... of eerder kwajongensstreken eigenlijk. Doordat de bogen van het dak op diverse plaatsen tot aan de grond reiken is het dak relatief makkelijk toegankelijk. Er werd dan ook veel over gelopen en geregeld zag men er zelfs fietsers en skateboarders halsbrekende toeren op uithalen. Door te kiezen voor de kunststof dakbedekking Rhepanol wordt het dak ook veel gladder, wat wellicht dit probleem ook helpt terugdringen. Maar vooral ook de soepelheid van de baan komt goed van pas bij het afdichten van een dak met zo'n speciale vorm. Verder komen de rollen van 0,65 m de handelbaarheid zeer ten goede wanneer men het membraan moet afrollen en aanbrengen op de schuine wanden. De plaatsing gebeurt door de verlijming zodat er geen vlam aan te pas komt en de grijze kleur van de folie tenslotte weerkaatst ook de zonnewarmte een stuk beter dan de oorspronkelijke zwarte dakbedekking.
Aanpak van de lichtstraten en werkwijze
Het afbreken van de oude lichtstraten was niet echt een optie aangezien de evenementen in de hal dan opgeschort moesten worden. Maar omdat het water langs de opstanden onder de oude lichtstraat doorsijpelde kwam RT&S op de proppen met een andere innovatieve oplossing.
De lichtstraten bevinden zich op het hoogste punt van de betonnen bogen en zijn elk 60 m lang en 1,5 m breed. Rond elke lichtstraat werd een kader gemaakt met houten kepers. In totaal werd maar liefst 11 km kepers verwerkt. Beginnend op deze kepers werd er een wachtstrook Thepanol van 65 cm aangebracht die langs alle kanten afhing. Bovenop deze met PIB beklede kepers kwam vervolgens de aluminium structuur met polycarbonaatplaten van de lichtstraten zodat die als het ware overheen de oude lichtstraten komen te zitten. Hier en daar werd er uit de oude lichtstraat een plaat weggehaald om veiligheidshalve toch de nodige luchtcirculatie toe te laten. Op deze manier werd een perfect waterdichte aansluiting aan de nieuwe lichtstraten gerealiseerd zonder enig afbraakwerk en zonder de activiteiten in het gebouw te moeten hinderen. Het aanbrengen van veiligheidsnetten aan het plafond, wat hier niet wou, was dus ook niet nodig.
Het dakoppervlak tussen de bogen in werd afgedicht met rollen Rhepanol van 1,05 m breed en 15 m lang zodat er een minimum aan naden is. Ze maken de verbinding met de banden van 0,65 m die op de schuine kanten zijn aangebracht zodat er in het laagst gelegen groot gedeelte ook geen naad aanwezig is.
Voor de aansluiting aan de dakvoet, op de gewelf vormige betonnen luifels werd ook een aparte oplossing voorzien omdat daar natuurlijk geen standaard dakrandafwerking voor bestaat. Er werd hier geopteerd voor met PIB beklede metalen latten die in het beton werden geschroefd en waarop men nadien de Rhepanol dakbedekking moeiteloos kon aansluiten. Deze korte latten laten toe de rondingen mooi te volgen en ze werden ook nog eens bijkomend aangespoten met een PU-afdichtingskit.