Verschillende isolatiemethodes voor een plat dak

Een plat dak isoleren vergt een heel andere aanpak dan bij een gewoon hellend dak. Zo bestaan er verschillende isolatiemethodes om een plat dak te isoleren, die elk hun voor- en nadelen hebben: Isoleren volgens het koud dak principe, het warm dak principe en het omgekeerd dak principe.
 

 

Koud plat dak principe

Isoleren volgens het koud dak principe houdt in dat er van binnenuit geïsoleerd wordt. De isolatie komt onder de dakbedekking en constructie te liggen. Er wordt een dampscherm aangebracht langs de binnenkant en daarna wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Meestal is dit rots- of glaswol.
 
Een koud dak wordt echter afgeraden omdat er een grotere invloed zal zijn van temperatuurschommelingen. Zo kan de isolatie bijvoorbeeld vocht uit de kamer absorberen. En dit vocht kan op lange termijn de dakconstructie beschadigen.
 
 

Waarom toch kiezen voor een koud dak?

In de meeste gevallen is het dus niet aangeraden om te isoleren volgens het koud dak principe. Er zijn echter situaties waarbij het niet anders mogelijk is. Wanneer het door technische redenen niet mogelijk zou zijn om voor een warm dak te kiezen, dan biedt isolatie van binnenuit natuurlijk een goede oplossing. Zo kan de woning toch geïsoleerd worden om warmteverliezen te beperken.
 

 

 

Warm dak principe

Bij een warm plat dak wordt de isolatie aan de bovenzijde van de dakconstructie aangebracht, net onder de dakafdichting. De dakconstructie wordt hierdoor mee beschermd door het isolatiemateriaal, wat er ook voor zorgt dat deze minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen.
 
Dakisolatie van buitenaf zorgt voor extra warmte. De warmte wordt namelijk overdag opgeslagen en ‘s avonds geleidelijk aan afgegeven. Vandaar ook de benaming ‘warm dak’.
 
Bij een warm dak wordt het dampscherm onder de isolatie geplaatst. Dit voorkomt dat er vocht van binnen in de woning opgenomen wordt en de isolatiematerialen kan bereiken en aantasten. Dat maakt een warm dak dan ook meer geschikt voor de meeste woningen.
 

Voordelen warm dak

  • Beter bestand tegen verschillende temperaturen.
  • Minder risico op condensatie.
  • Eenvoudige plaatsing van de isolatiematerialen in hoeken.
  • Aanzienlijk minder kans op barsten en scheuren, doordat de dakconstructie minder zal uitzetten.
  • Ingebouwde warmtebuffer.
     

 

Omgekeerd dak principe

Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie bovenop de dakbedekking en waterkerende laag aangebracht. Het is dus eigenlijk een bijzondere vorm van een warm dak. Bovenop de isolatie wordt meestal een extra laag aangebracht (bijvoorbeeld grind of tegels) om de isolatie goed op zijn plaats te houden. Deze laag biedt ook bescherming tegen UV stralen en stormen.
 
Dit isolatietype wordt voornamelijk gebruikt bij dakterrassen en platte daken waarop gelopen kan worden, zoals een groendak. Bij een omgekeerd dak fungeert de dakafdichting als dampscherm. Hierdoor wordt het risico op condensatie dan ook beperkt.
 
 

Voordelen van een omgekeerd dak

  • De prijs ligt over het algemeen lager dan voor een warm dak.
  • Isoleren volgens het omgekeerd dak principe is relatief makkelijk en efficiënt uit te voeren.
  • Er is geen bijkomend dampscherm nodig door de waterdichte afdeklaag.
  • Veel minder kans op condensatie dan bij een koud dak.
 

Isolatie platte daken

Nog vragen over de verschillende isolatiemethodes? Neem dan vrijblijvend contact met ons en wij helpen u graag verder.