dakbedekking plat dak

Een plat dak? Het overwegen waard!

Een plat dak is niet het traditionele dak dat u ziet in het straatbeeld. Toch zijn er vele pluspunten aan platte daken  verbonden, los van het feit dat het voor vele bedrijven gewoon geen optie is om een hellend dak te plaatsen. Welke voordelen hebben platte daken concreet te bieden?


Hoeft u niet verder overtuigd te worden?

Ik wil een gratis offerte

Voordelen platte daken

Functionaliteit

Één van de meest voor de hand liggende kenmerken van een plat dak is de atypische ruimte onder de nok. Vaak is een zolderkamer een nogal verloren ruimte in uw woning. Oud speelgoed, decoratiemateriaal voor Kerst of Pasen en allerlei prullaria die in jaren geen daglicht hebben gezien - een zolderkamer fungeert meestal enkel als opslagruimte. Een plat dak daarentegen trekt die hele ruimte open, waardoor een volwaardige kamer of soms zelfs hele verdieping vrijkomt. Functioneel gezien is die ruimtewinst een gigantisch voordeel ten opzichte van hellende daken.

Esthetiek

We haalden het al aan: een hellend dak wordt meestal geassocieerd met het traditionele (en volgens sommigen oubollige) Vlaamse straatbeeld. Een plat dak ziet er doorgaans moderner uit omwille van de strakke lijnen, waardoor het beter past bij hedendaagse architectuurontwerpen.

Kostprijs

Doorgaans is het totale kostenplaatje van een plat dak beperkter dan dat van een hellend dak. Daar speelt ten eerste de bouwprijs een belangrijke rol in, maar ook het feit dat platte daken duurzamer zijn qua materiaal/onderhoud heeft hier een opvallende meerwaarde. Bovendien omzeilt u ook de extra kosten van op maat gemaakt meubilair, zoals dat bij hellende daken wel vaak van toepassing is.

Dakbedekking plat dak: welke materialen?

Een klassieke dakpan zal u uiteraard op een plat dak niet vinden. Voor de aanleg of renovatie wordt gebruik gemaakt van specifieke materialen, waarvan RT&S Daken telkens een gecertificeerd plaatser is. Een meer uitgebreide beschrijving van onze certificeringen en materialen vindt u hier terug. Maar welke gebruiken we voor de aanleg of renovatie van platte daken?

Rhepanol HFK®: de oudste kunststof dakdichting in Europa. Dit dichtingsmateriaal beschermt tegen alle weersomstandigheden en biedt weerstand tegen UV-stralen. Bovendien is Rhepanol HFK een slimme ecologische keuze en is het uitermate geschikt voor regenwaterrecuperatie gezien Rhepanol HFK het regenwater niet vervuilt of verontreinigt.

PVC: misschien wel de meest bekende kunststof die ook vele toepassingen heeft in dakisolatie en -aanleg. PVC is een ideale oplossing voor platte daken (eventueel met lichte hellingsgraad) omdat het heel licht (maar tegelijkertijd sterk) materiaal is. Zo vermijdt u overbelasting van de dakconstructie, wat op u op termijn uiteraard ten goede komt. Bovendien zet PVC uit of krimpt het bij schommelingen in temperatuur, waardoor het een heel soepele maar degelijke optie is bij dakisolatie. Beschikbaar in folie.

EPDM: deze overkoepelende term omvat verschillende merken, RT&S Daken werkt hier met Resitrix® en Resistit®. EPDM is een uiterst flexibele rubberen kunststof. Dankzij de hoge graad elasticiteit (400%) en de resistentie tegen de impact van UV-stralen (en dus temperatuurschommelingen) is er geen risico op scheuren of breuken. Bij de plaatsing komen er bovendien geen vlammen aan te pas. Alsof dat nog niet genoeg was: de levensduur van EPDM bedraagt gemiddeld meer dan 50 jaar.

Tijd voor een plat dak?

Ik wil een gratis offerte

Tips en opties voor platte daken

Platte daken bevatten een aantal unieke eigenschappen, aandachtspunten of opties die eigen zijn aan dit type dak. We overlopen hieronder de mogelijkheden waar u misschien nog niet had bij stilgestaan.

Lichtkoepel / dakkoepel

Natuurlijke lichtinval heeft verschillende voordelen. Zo haalt u er in de eerste plaats uw energiefactuur mee naar beneden. Vele mensen verkiezen bovendien de warme, zachte tinten van natuurlijk licht boven kunstmatige lichtbronnen. Een lichtkoepel maakt hier optimaal gebruik van en zorgt daarnaast ook voor leuke decoratieve toetsen in uw interieur - niets zo mooi als de blauwe hemel die boven u verschijnt, toch?

Daklekkage

De nachtmerrie van ieder bedrijf of particulier - lekkage in het dak. Wonen of werken wordt door deze boosdoener al gauw onmogelijk. Platte daken zijn hier in het bijzonder door geschaad doordat ze niet altijd voor een even natuurlijk afstroom van water zorgen als een hellend dak. Bij een nieuwe aanleg van een plat dak zorgt RT&S voor een optimale aanleg om dit risico zo klein mogelijk te houden. Toch last van daklekkage? Wij voorzien indien nodig lekdetectie en herstellen de dakbedekking om het probleem meteen te verhelpen.

Dak ontmossen

Het ontmossen van daken neemt voor wie er geen ervaring in heeft veel tijd in beslag, en het wordt meestal ook niet efficiënt uitgevoerd. Daardoor kruipt er nadien nog extra tijd in terwijl een professional hier meteen komaf mee had gemaakt. RT&S staat ook hiervoor ter beschikking: uw dak reinigen en een preventieve dakcoating aanbrengen is voor ons kinderspel.

Dakgoot

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe het nu precies zit met de waterafvoer voor dit soort daken. Wel, daar zijn ook verschillende opties mogelijk. Zo heeft u onder andere de keuze tussen de klassieke dakgoot, hemelwaterafvoeren, regenpijpen of een combinatie daarvan. Ook zijn die opties in diverse materialen beschikbaar, waaronder zink, kunststof, aluminium of koper.

Groendak

Al gedacht aan een groendak? Platte daken kunnen een esthetische en ecologische meerwaarde betekenen wanneer u ze bedekt met vegetatie. Grassen, (vet)planten, kruiden of zelfs beperkte struikgewassen geven uw dak op die manier een frisse en natuurlijke look.