Uw plat dak onderhouden in 4 stappen

Nu de winter terug voor de deur staat, is het de ideale gelegenheid om uw plat dak een flinke onderhoudsbeurt te geven. Het dak jaarlijks éénmaal schoonmaken en eventueel enkele kleine herstellingen uitvoeren zijn zeker geen overbodige luxe. Door het goed te onderhouden zorgt u ervoor dat uw plat dak lang meegaat. Wij geven alvast enkele praktische tips om uw dak winterklaar te maken.

Het plat dak schoonmaken

Het dak een grondige schoonmaakbeurt geven is het begin van alles. Alle bladeren, takjes en ander vuil moet zeker verwijderd worden. Dit kan door het vuil weg te blazen, met behulp van een borstel, of met de hogedrukreiniger. Hou met de hogedrukreiniger wel voldoende afstand zodat de bedekking niet beschadigd raakt.

Op een plat dak stapelt vuil zich snel op. Wat na verloop van tijd schimmel, vochtproblemen en ongedierte met zich kan meebrengen. Naast een onverzorgd uitzicht verstoort dit vuil ook de waterafvoer, één van de belangrijkste functies van een dak.

Woon je kort bij bomen die veel bladeren verliezen, dan is het aangeraden om het dak meermaals per jaar schoon te maken. Op deze manier wordt vroegtijdige slijtage voorkomen en wordt de levensduur van uw dak makkelijk met 10 jaar verlengd.

Mos verwijderen

De vorming van mossen en algen kunnen het dak poreus maken. Dit betekent dat er kleine scheurtjes in de dakbedekking kunnen komen, waar water door kan gaan sijpelen na verloop van tijd. Deze lekken kunnen heel wat schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de mossen en algen regelmatig te verwijderen. De beste periode om dit te doen is net voor de winter, omdat vriesweer de situatie nog kan verergeren. Door het uitzetten van het water kunnen er dan namelijk volledige barsten ontstaan in de dakbedekking.

Grote stukken mos verwijder je het best met de hand. Groene of zwarte aanslag van de mossen kan je dan weer het best proberen verwijderen met water. Gebruik hiervoor geen reinigingsmiddelen. Deze kunnen een chemische reactie veroorzaken, waardoor de lijm zijn kracht zou kunnen verliezen.

Een andere oplossing kan zijn om te kiezen voor een groendak. Dit is een dak waarop begroeiing mogelijk is, en dus ook minder onderhoud vraagt.

Dakgoot reinigen

Regelmatig de dakgoten en afwateringsystemen vrijmaken zijn een must. Zeker na de herfstperiode kunnen bladeren, takjes, overtollig stof en ander vuil in de dakgoten vast komen te zitten. De waterafvoer kan zo in het gedrang komen, en ervoor zorgen dat waterplassen op het dak blijven staan. Dit kan scheurtjes of zelfs een volwaardig lek veroorzaken. Speel dus op safe en controleer regelmatig, en zeker voor de winterperiode, de dakgoten.

Check-up van de afwerking

Een plat dak is natuurlijk moeilijk te controleren van op de grond. Een onderhoudsbeurt biedt dus de ideale gelegenheid om eventuele scheuren, verkleuringen, sporen van slijtage of gaatjes vast te stellen. In sommige gevallen kan je kleine probleempjes zelf oplossen, maar voor de grotere onderhoudswerken is het aangeraden om de hulp van een professional in te schakelen. Het vroegtijdig vaststellen van schade kan u uiteraard heel wat mogelijke problemen besparen.

Vooral bij grote bedrijfsgebouwen kunnen relatief kleine problemen al gauw rampzalige proporties aannemen. Onderhoud van uw dak is dus noodzakelijk, ook om een goede werking van uw bedrijf te garanderen.

Denkt u na een grondige onderhoudsbeurt dat uw dak toe is aan renovatie? Contacteer ons dan vrijblijvend om een gratis offerte te ontvangen. Ook voor andere diensten zoals EPDM plaatsen, Rhepanol, isolatie of het plaatsen van een volledig nieuw plat dak biedt RT&S een oplossing op maat.