Ontdek de verschillen tussen de soorten dakafdichting voor platte daken (PIB - EPDM - PVC)

Platte daken kunnen vandaag op verschillende manieren voorzien worden van bedekking. Maar wat als je zelf niet weet welk type dakbedekking het beste is voor jouw situatie. Dan laat je je best bijstaan door een professional die advies op maat kan geven. RT&S Daken is een gecertificeerd plaatser en staat dan ook garant voor een optimale aanleg van jouw dak. Ben je er nog niet helemaal uit welk type dakbedekking nu het beste is voor jouw dak? Ontdek dan in dit blogbericht alvast de belangrijkste verschillen tussen de soorten dakbedekkingen en laat je bijstaan door RT&S Daken om tot de beste keuze voor jouw situatie te komen. 

 

PIB dakbedekking (Rhepanol)

PIB of Rhepanol® is één van ‘s werelds oudste types dakbedekking. PIB heeft een geheel unieke samenstelling, die aanleunt bij de rubberfamilie. Het is door deze eigenschappen dat Rhepanol® uitzonderlijk bestand is tegen slijtage en veroudering. Het is een grijze folie die recuperatie van water mogelijk maakt en bovendien is Rhepanol® wortelwerend. 

Daarnaast is het zeer betrouwbaar, duurzaam en milieuvriendelijk. Rhepanol® is namelijk een uiterst stabiele stof dat perfect weerstand biedt aan alle invloeden van de natuur. Het wordt niet beschadigd door overtollige water, het is volledig UV-bestendig en het weerstaat de meest extreme temperatuurschommelingen. Waar andere daken lichtjes gaan uitzetten of inkrimpen, zal een dak vervaardigd in PIB geen krimp vertonen. PIB daken hebben dan ook een levensduur van gemiddeld 50 jaar.

Tenslotte kan Rhepanol® op alle ondergronden worden geplaatst, eveneens op oude daken.

EPDM dakbedekking

De laatste jaren wint ook EPDM, een soort van synthetisch rubber, aan populariteit. Deze dakbedekking - die ook wel dakrubber genoemd wordt - verovert de markt in sneltempo. Dat komt onder andere door de vele voordelen die EPDM dakbedekking biedt. 

Met EPDM zijn er nagenoeg geen spleetjes, naden of voegen te bespeuren op een dak dat bedekt is met EPDM. Hierdoor wordt het dak niet alleen perfect waterdicht, maar ook winddicht. Bovendien is RESITRIX SK W, net zoals Rhepanol® ook wortelwerend. Dit zorgt ervoor dat EPDM ook steeds meer voorkomt als dakbedekking bij nieuwbouwprojecten.

EPDM wordt verlijmd of mechanisch bevestigd en kan over de bestaande dakbedekking aangebracht worden. Tenslotte is het ook elastisch waardoor het geen barsten zal vertonen onder invloed van temperatuurschommelingen. Iets wat er voor zorgt dat een dak in EPDM gemiddeld een 50-tal jaar meegaat.
 

PVC dakbedekking

Naast PIB en EPDM kan je ook kiezen voor PVC (polyvinylchloride). Deze kunststoffen dakbedekking heeft opnieuw een hele reeks voordelen en wordt voornamelijk geplaatst op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad.Het wordt eerder voor bedrijfsgebouwen gebruikt, en minder voor woningen. 

PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen andere kunststoffen zoals bitumen. Hierdoor is het dus niet mogelijk om PVC bovenop een bestaande dakbedekking te plaatsen. Het materiaal zelf is wel zeer soepel en licht, waardoor het de dakconstructie weinig tot niet belast. Ondanks de soepelheid is het wel een sterk materiaal, dat bovendien nog eens onderhoudsvriendelijk is ook.

Tenslotte ligt ook de prijs van PVC iets lager dan de alternatieven, maar hier moet wel rekening gehouden worden met de oude dakbedekking, die eerst volledig weggehaald dient te worden. PVC daken gaan gemiddeld 15 jaar mee. 

 

Conclusie

Voor de aanleg of renovatie van een plat dak wordt gebruik gemaakt van specifieke materialen, telkens op maat van het project. RT&S Daken is een gecertificeerd plaatser en staat dan ook garant voor een optimale aanleg van jouw dak. Ben je er nog niet helemaal uit welk type dakbedekking nu het beste is voor jouw dak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden.