Een plat dak: een slimme keuze

Wanneer u een huis bouwt, is het belangrijk om stil te staan bij het kiezen van het juiste dak. Een dak beschermt u tegen verschillende weersomstandigheden. Er zijn meerdere factoren om mee rekening te houden wanneer u de keuze maakt tussen een hellend dak of een plat dak


Dak isoleren

Er zijn drie soorten daken die in aanmerking komen: warme daken, koude daken en omgekeerde daken.

  • Bij een warm dak wordt de dakisolatie langs de buitenkant geplaatst. Zo is het risico op scheuren aanzienlijk kleiner. Daarom wordt dit het vaakst gebruikt bij platte daken.

  • Een koud dak is het tegenovergestelde van een warm dak, want de isolatie wordt onder de dakbedekking geplaatst. Dit wordt steeds minder uitgevoerd omdat een warm dak meer voordelen biedt.

  • Een omgekeerd dak is een afgeleide van het warm dak waarbij de isolatie rechtstreeks op de dakbedekking geplaatst. Dit vormt dan een waterdichte laag op het dak. Dankzij het grind dat er op wordt aangebracht, zal de isolatie beschermd worden. We zien dat deze optie vaak gekozen wordt voor het vervangen van het bestaande dak. Op deze manier kan er boven op de huidige dakbedekking gewerkt worden.


Voordelen plat dak

Platte daken zijn steeds populairder omdat er verschillende voordelen aan verbonden zijn. Bij een nieuwbouw wordt dit dan ook vaak toegepast. Het geeft eerst en vooral een moderne uitstraling aan uw huis. Bovendien biedt een plat dak ruimtebesparing. Een hellend dak daarentegen heeft schuine wanden waar het interieur moet aan aangepast worden. 

Een plat dak geeft extra bruikbare oppervlakte om een dakterras te maken of om regenwater op te vangen. Woont u in de stad, en wil u toch genieten van een tuintje? Dankzij een groendak kan u uw tuintje inrichten. Of wanneer u meer zonlicht wil binnenlaten in huis, kan u een lichtkoepel plaatsen. Dat is bovendien energiezuiniger!


Nieuw dak

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden bij het leggen van een plat dak. De voornaamste materialen zijn Rhepanol, PVC, TPO, EPDM en traditionele roofing. Rhepanol is een wereldwijd begrip wanneer we spreken over platte daken. Deze kunststof heeft een zeer lange levensduur en dus ideaal bij het plaatsen van een dak. 


Plat dak renoveren

Wilt u uw dak renoveren, dan is het aangeraden om een RTS Daken te contacteren. Onze experts staan voor u klaar om u een op maat gemaakte oplossing te bieden. 

Vermijd een lekkage door regelmatig uw dakbedekking te controleren. Ook verwijder je best bladeren zodat het water kan afgevoerd worden. Een plas op uw dak is normaal, maar zorg er voor dat de belasting van het dak niet te zwaar wordt. 


Vraag gratis en vrijblijvend uw offerte aan bij RTS Daken of contacteer ons voor een afspraak. Samen bekijken we de beste optie voor uw project.