Voordelen plat dak t.o.v. hellend dak

Het straatbeeld in België is nog steeds bezaaid met hellende daken. Platte daken komen minder voor, maar ze winnen wel steeds meer aan populariteit. Niet zo heel gek, wanneer u weet dat er heel wat voordelen zijn verbonden aan het plaatsen van een plat dak. Zowel voor particulieren, als bedrijven. Wij lijsten ze in dit blogbericht alvast even voor u op.

Modernere look

Allereerst heeft een plat dak een modernere uitstraling dan een traditioneel hellend dak. Een hellend dak wordt vaak geassocieerd met het oubollige Vlaamse straatbeeld, terwijl het platte dak een frissere look heeft omwille van de strakke lijnen en de (meestal) grijze of zwarte kleur. Platte daken sluiten daarom ook heel goed aan op hedendaagse architectuurontwerpen. Aangezien een plat dak minimalistischer overkomt, is het ook veel eenvoudiger om te integreren in eender welke moderne stijl.

Zelf onderhoud uitvoeren

Op een plat dak kan u zelf op een veilige manier enkele onderhoudswerken uitvoeren. Op een plat dak staat u stabiel en kan u er bijgevolg ook niet zo snel afvallen. Denk daarnaast ook maar aan de acrobatentoeren die u moet uitvoeren om op een hellend dak te komen. Heel wat meer veiligheid dus op een plat dak. Jaarlijks controleren op scheurtjes, lekken of overbodig mos wordt zo kinderspel. Iets wat de levensduur van uw plat dak aanzienlijk zal verlengen, omdat u snel kan ingrijpen wanneer u een mankement vaststelt.

Meer ruimte onder het dak

Eén van de grootste voordelen dat een plat dak met zich meebrengt, is de extra ruimte die binnenin de woning of het gebouw gecreëerd wordt. Geen verloren hoekjes meer door een hellend dak en dus een optimaal gebruik van de beschikbare oppervlakte.
Heel dikwijls worden die verloren hoekjes in een woning met een hellend dak opgevuld met op maat gemaakte inbouwkasten. Iets waar mensen met een plat dak zich ook geen zorgen meer om hoeven te maken, en dus ook weer een kost die wegvalt.

Regenwater hergebruiken

Water dat neerkomt op platte daken kan veel effectiever opgevangen en hergebruikt worden. Platte daken werken met ‘slimme’ afvoersystemen zodat alles terechtkomt in een reservoir. Dit kan vervolgens worden aangesloten op het sanitair of hergebruikt worden in de tuin. Een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat ook de waterrekening net iets minder doorweegt op het einde van het jaar.

Groendak

Met een plat dak houdt u uw opties open. U blijft ten alle tijde de mogelijkheid behouden om er een groendak van te maken. Een groendak is een dak dat bedekt is met vegetatie. Het is een ecologische oplossing om de isolatiewaarde van uw dak te verhogen, de wateropname te verhogen en de druk op de dakbedekking te verlagen. Bovendien kan je op deze manier zelfs een tuin op je dak creëren en een extra plek om te ontspannen voorzien op uw woning of bedrijfsgebouw. Bovenop dat alles kan u er ook nog eens een subsidie voor krijgen om het te laten plaatsen.

Optimaal rendement zonnepanelen

Het is nu eenmaal een feit dat zonnepanelen op een plat dak een hoger rendement hebben. Waar ze op een hellend dak tot een halve dag in de schaduw kunnen liggen, is dit bij een plat dak helemaal niet het geval. Het is geen uitzondering dat elke zonnestraal, gedurende de volledige dag, opgevangen wordt door de zonnepanelen op een plat dak. De kosten van de plaatsing zullen zich dan ook sneller terugbetalen.
Bovendien verloopt ook de plaatsing van zonnepanelen een heel stuk eenvoudiger op een plat dak, door de makkelijke bereikbaarheid.

Goedkoper!

Afsluiten doen we met knaller. Doorgaans is het kostenplaatje dat verbonden is aan een plat dak een flink stuk beperkter dan dat van een hellend dak. Daar speelt ten eerste de bouwprijs een belangrijke rol in. Er is nu eenmaal heel wat minder materiaal nodig dan bij een hellend dak. Daarnaast is de plaatsing van een plat dak aanzienlijk eenvoudiger, waardoor de werkuren ook lager liggen bij een plat dak.

Conclusie

Niets dan voordelen dus! Een plat dak is in veel gevallen de ideale keuze in een bouw- of renovatieproject. Graag nog meer informatie gekregen of samen met ons de mogelijkheden van uw project overlopen? Aarzel dan niet en contacteer ons vrijblijvend.